Spoorijzer RT8 204

Algemene informatie

Deze Spoorijzer behoort tot de groep van vier Spoorijzers die vanaf Handelsonderneming Armand Lowie in België bij het RIM in Keulen terecht is gekomen. Vermoedelijk komt dit kwartet van Betonfabriek Schokbeton die ooit totaal 8 Railtractoren heeft gehad. De betonresten op de loc's en de blauwe kleur bevestigden dit vermoeden.

 

De loc's stonden in Keulen in erbarmelijke toestand opgeslagen op het buitenterrein van het RIM museum. Na het overleiden van de privé eigenaar zijn de Spoorijzers (op één na) verkocht aan diverse musea in Duitsland. Dit exemplaar is bij de Eisenbahnfreunde Lippe terecht gekomen, die de loc geheel hebben gerestaureerd. Bovenstaande foto is gemaakt tijdens een door deze club georganiseerd kiplorrie-treffen op 22 juni 2013.

 

Het bijzondere van deze Spoorijzer was dat de nummers 201-205 door Spoorijzer zijn gebruikt voor de BPM loc's die naar Indonesië zijn geexporteerd. Nu blijkt dat er dus een dubbeling in de locnummer bestaat, aangezien fabrieksnummer 204 ook voor een Railtractor is gebruikt.

 

Technische gegevens

Fabrieksnummer   204
Bouwjaar   1956
Type   RT11
Loopbaan  

Armand Lowie Maasmechelen (B), RIM Keulen (D), Eisenbahnfreunde Lippe (D)

(huidige locatie)
Bedrijfsvaardig   ja
Spoorwijdte   600mm
Foto (c)  

Michael Fischer